SecurityExpo99, Moskba

Det kunne lige så godt være et krøllejern hun stod med, men den stav hun med det sødeste smil demonstrerer er en "high voltage discharger", der kan frigøre et elektrisk stød tilstrækkeligt til at slå en elefant i jorden. Den er god at have med sig på jobbet - hvis ens job tilfældigvis er at være sikkerhedsvagt eller mafioso i Moskva.
Security Expo er en årlig fag-messe i Moskva for en lidt speciel, men meget omfattende del af den russisk økonomi. Her kan man se de seneste nyheder inden for skudsikre veste, aflytningsudstyr, pansrede limousiner og hvad man ellers måtte have brug for i et land med knap 600 registrerede lejemord om året, og en mafia, der sine steder seriøst konkurrerer med myndighederne om magten.
Umiddelbart kunne udstyret i de mange montre på standene være til landbrugsmaskiner eller telefoncentraler. Sælgerne er også de sædvanlige kedelige jakkesæt, bevæbnet med glittede brochurer. Selv publikum virker skuffende normalt, omend der nok er lidt rigeligt af de muskuløse typer med karseklippet hår og kraftige læderjakker.
Man skal se nærmere efter. En stand fremviser et system, der kan sætte lasersigte på en almindelig pistol, så man på en computerskærm, kan følge med i hvor godt man sigter. Jeg ville ikke have bemærket manden der prøver pistolen, hvis jeg så ham i Metroen, men her er han på hjemmebane. Fuldstændig rolig, med den ene hånd bag ryggen, står han og sigter lige mod den lille målskive. Det er som om der kommer isnende kulde ud af pistolen.

Pansrede limousiner
Et af slagnumrene på messen er en stor, ny og hvid Mercedes med karrosseri og vinduer fuldstændig flænset af skudhuller. Inde i kabinen er der intet at se. Selv ruderne er kuglerne ikke trængt igennem , men de er ganske vist også næsten 5 centimeter tykke. Det opdager man imidlertid først når man tager i døren, der er tung som lågen til et pengeskab.


Både Mercedes og BMW er repræsenteret med store stande, hvor de fortæller om deres special produktion af pansrede limousiner.
På BMWs stand står en splinterny 750 AIL; den absolutte topmodel. En flot bil, selvfølgelig , men den ser ud fuldstændigt som den slags plejer - og det er også meningen. Selv eksperter vil ikke umiddelbart kunne se, at bilen vejer næsten dobbelt så meget som normalt - 3.5 ton.
Trods vægten er både køreegenskaber og komfort er på højde med standard modellen, takket være den 12 cylindrede motor, særligt kraftige bremser osv. Tophastigheden er elektronisk begrænset til 210 kilometer i timen.
Hele passagerkabinen er en "sikkerhedscelle" med skudsikre sider og ruder, og forstærket bund for at sikre mod miner og bomber. Skulle dækkene miste luften, er der en særlig inderkerne, så man alligevel kan køre videre med 80 km/t.

Der er et effektivt brandslukningsanlæg, og så er kabinen udrustet med en nødforsyning af ilt, så man kan klare sig i op til 40 minutter gennem et gasangreb. Meget betænksomt er der også et samtaleanlæg, så man kan tale med folk udenfor bilen uden at skulle rulle vinduerne ned.
Det er lidt af et rumskib at sidde i sådan en bil. Den er lækker, det må man sige; spækket med elektronik, sort læder og blankt, ædelt træ. Der kan man sidde i stilheden bag de tykke, sorte ruder og overveje sit næste træk, mens chaufføren høvler derudaf, sikret med projektiler, miner og gas angreb.
Man skønner at markedet i Europa er på ca. 500 pansrede limousiner om året, og nogle af kunderne har bestemt glæde af at lægge de par millioner kroner sådan en bil koster - inden alt det med afgifter og skatter. Georgiens præsident, Eduard Sjevardnadse var for halvandet år var udsat for et voldsomt granatangreb, men samme aften kunne han uskadt stå frem i TV og sige, at det var et mirakel han var i live. Hans pansrede bil havde en væsentlig del i det mirakel.

Black box til biler
Skulle man føle behov for yderligere sikring af sin pansrede limousine var det måske noget med en blackbox - i stil med de blackboxes, der rummer optagelser af instrumenter og kommunikationen i flyvemaskiner, så man efter en ulykke kan få indblik i omstændighederne.

Systemet er udviklet af Novo, der er Ruslands største selskab på sikkerhedsområdet. Ideen er at bilen udrustes med 4 udvendige videokameraer og forskellige andre sensorer, der løbende optager, hvad der foregår rundt om bilen.
Skulle der finde et angreb sted, kan man gå tilbage på båndet for at få spor af angriberne. Videobillederne og andre relevante data om kørslen kan både opbevares i en blackbox i bilen, eller de kan transmitteres til et overvågningscenter.

Aflytning - en folkesport
Det helt store hit på sikkerhedsmessen er grej til aflytning og grej til afsløring af aflytningsudstyr - de fleste selskaber er leveringsdygtige i begge dele.

Man kommer fra messen med fornemmelsen af at aflytning nærmest er en folkesport. Priserne starter da også i et leje, så de fleste kan være med. Man kan lægge ud med et billigt udstyr til 1250 kroner - nogenlunde det samme som et billigt TV koster.
Sættet leveres i en handy kuffert og består af en støjgenerator og 7 vibratorer, der kan sættes på vægge, vinduer, gulve eller vandrør. Skulle nogen have monteret en lille mikrofon eller en trådløs sender - et såkaldt radio-stetoskop - så vil vibratorerne gøre aflytningen umulig. Skulle man føle behov for det, kan man senere udbygge med flere vibratorer.

Professionelle brugere kan vælge blandt et stort udvalg af avancerede og kraftige støjgeneratorer, og så er der et væld af scannere, der kan afsløre mistænkelig stykker elektronik - også selv om de ikke er tændt.
Man kalder dem "bugs" - små insekter, og trådløse mikrofoner behøver ikke at være meget større end en lille bille. De fås i et rigt udvalg af opfindsomme forklædninger; som telefoner, lommeregnere, lightere eller indlejret i brædder og træklodser, så de nemt kan monteres i møbler. Både skjulte mikrofoner og videokameraer kan naturligvis også fås i bærbare versioner.

Et job som så mange andre
Standene med aflytningscentraler byder på et fascinerende glimt ind i den praktiske side af sagen. Det er naturligvis lagt an på at skulle være rationelt og effektivt at bruge, så man bruger flerspors båndoptagere, for at kunne følge med i f.eks. 8 samtaler samtidigt.

De nye systemer er helt digitale, så alt optages på harddisk. Dermed kan computeren være med til at scanne et stort antal samtaler for mistænkelige kombinationer af ord eller signaler, hvorefter den menneskelige aflytter kan se nærmere på sagen.

Det digitale grej gør det også langt mere effektivt at filtrere støj og uvedkommende lyde fra, og ydermere kan computerne analysere stemmerne og identificere, hvem der taler. Det hele kan køre på en bærbar computer, og det er selvfølgelig windows kompatibelt.
Generelt var det meste af udstyret på sikkerhedsmessen russisk teknologi. Dén slags behøver vi ikke at importere, bemærkede en af sælgerne. Det er et område, som Rusland åbenbart har en betydelig ekspertise i.
Det mærkeligste ved alt det aflytningsgrej er, at det jo faktisk bliver brugt. Der må være tusindvis af mennesker, hvis job det er hver dag at lytte til andres telefonsamtaler og tilfældige møder, 8 timer om dagen.

I princippet kræver det en særlig tilladelse at købe den type udstyr, og det gives normalt kun til offentlig myndigheder eller et autoriseret detektiv bureau. Men vurderet på messens opbud af avancerede scannere, så er der åbenbart nogen, for ikke at sige mange, der formår at få fat i grejet alligevel.
Det er svært at vurdere, om det er sælgerne på messen, der overdriver omfanget af aflytningen, for at få flere til at købe udstyr til at sikre sig, men i nogle brancher er det tydeligvis et særdeles håndfast problem.
Et af de mere spektakulære eksempler var da amerikanerne i slutningen af firserne måtte give op og starte helt forfra på den nye 8 etagers ambassade man var ifærd med at bygge. Man måtte konstatere at bygningen allerede var så spækket med uønsket aflytningsgrej, at det ikke kunne svare sig at forsøge at fjerne det.

Gør det selv bomber

Et firma har tilsyneladende stor succes med deres instruktionsvideoer, hvor man eksempelvis kan lære at checke sin bil for bomber, når den kommer tilbage fra værkstedet. En anden video giver en trin for trin forklaring på opbygningen af forskellige typer hjemmelavede bomber. Formålet med båndet er at instruere i at demontere bomber, men den virker nu også vældig nyttig til det modsatte.
På en stand fremviser et firma, deres seneste detektor af radioaktiv stråling. Apparatet bruges typisk til at kontrollere at ingen fjerner radioaktivt materiale fra laboratorier.
Manden på standen fortæller imidlertid også, at den kan afsløre, hvis nogen skulle have indlagt strålingskilder i kontormøblerne. Der har været tilfælde hvor konkurrenter i forretningsverden har fået anbragt små radioaktive tabletter i skrivebordet hos konkurrenten for at få vedkommende af vejen på en diskret måde. Hvem drømmer om at direktørens leukæmi er opstået fordi hans stol er radioaktiv?

Tekst: Peter Hesseldahl, maj 1999

.