3D print - not business as usual

3D print er på mange måder fundamentalt forskellig fra traditionel industriel produktion:

- Komplekse konstruktioner koster ikke ekstra. Printeren er ligeglad om den skal printe et avanceret filigran mønster eller en solid klods. Faktisk er en solid klods det dyreste og langsomste man kan printe.

- Der er ingen stordriftsfordele. Printeren starter forfra og følger instrukserne hver gang. Omvendt betyder det, at hvert objekt kan være forskelligt uden ekstraomkostninger.

- 3D objekter er flydende. De består dybest set af en database af instruktioner og designs, som kan ændres eller blandes med andre dele fra andre designere – fuldstændig ligesom tekster, fotos eller musik kan redigeres og mixes. Den version der bliver til en fysisk forekomst ved at blive printet ud, fremstilles måske aldrig i helt samme udgave igen.

- 3D er en demokratisk teknologi, der sænker tærsklen for at starte sin egen produktion. Man behøver ikke at købe en hel fabrik for at fremstille ting eller lave prototyper. Man kan uploade sit design til en printer – eller man kan købe sin egen printer. Priserne for en printer starter omkring 2500 kroner, men semi-professionelle maskiner ligger i prislejet omkring 25.000 kr. Professionelle printere koster flere hundrede tusinde kroner.

- 3D printede genstande kan printes ud hvor som helst, der er en passende printer. Designet kan være globalt og sammensat af bidrag fra mange forskellige kilder, men printet lokalt hos brugeren. Eller det kan være et lokalt design, der distribueres til printere globalt.

- 3D print kan fjerne distributions og lager-omkostninger. Genstande eller reservedele vil kunne downloades og printes ud direkte hos brugeren.

- 3D print kan udsætte designere og fabrikanter for den samme voldsomme udfordring af copyright som musik og filmbranchen oplever. Med scannere er det let at registrere en genstands dimensioner og skabe en kopi.

- 3D print kaldes også additive manufacturing. I konventionel produktion former man dele ved at fjerne materiale. Når man printer, lægger man kun det materiale på, som skal indgå i genstanden. Der er ikke noget spild – og dermed kan 3D print være mere miljøvenligt.

Tekst: Peter Hesseldahl
Artiklen blev bragt i Ugebrevet Mandag Morgen, 7. Sept. 2015.