Novozymes
 - Giganten i Biologi-garagen

Kontrasten kunne dårligt være større. Novozymes er giganten med de skinnende hvide high-tech laboratorier – men i Novozymes innovations afdeling taler man begejstret om samarbejdet med Biologi-garagen.

Garagen er faktisk en kælder under en beboelsesejendom på Frederiksberg. Den deler adresse med Labitat, et makerspace, i en labyrint af rum, spækket med halvfærdige projekter, værktøj af alle slags, og metervis af hylder med stumper og råmaterialer, der måske kunne vise sig nyttige for nogen engang. For den uindviede virker der lidt rodet. Til gengæld kan man mærke energien; det er tydeligvis et sted for folk, der elsker at arbejde med deres opfindelser og hobby-projekter.

Hver anden uge sidder Gernot Abel, science manager i Novozymes afdeling for måleinstrumenter, nede i kælderen og nørkler sammen med de andre medlemmer af Biologi garagen. For tre år siden donerede Novozymes 100.000 til garagen for at støtte op om initiativet. Siden da er samarbejdet blevet tættere og mere personligt – og for Gernot Abel er det en officiel del af hans arbejdsopgaver i Novozymes. 

Vi er her for at lære
Et af projekterne har været at udvikle en meget simpel og billig måde at måle ethanol på. Resultatet er en prototype på et apparat, der kan bygges for 2-300 kr – langt billigere end de maskiner til flere hundrede tusinde kroner, som Novozymes normalt bruger.

I øjeblikket er prototypen ved at blive testet til brug i større skala i Novozymes’ amerikanske hovedkvarter.

 ”Vi kunne umuligt have udviklet en prototype med så få omkostninger, hvis havde samarbejdet med en etableret kommerciel udvikler”, fortæller Gernot Abel.

Om prototypen vitterligt kan bruges er endnu ikke afklaret – men for Gernot Abel er det ikke afgørende:
”Vi tror ikke, at de projekter direkte fører til kommerciel nytteværdi for Novozymes. Vi er her for for at lære, og for at forstå, hvordan den type miljøer kan skabe noget brugbart”.

Man skal ikke forvente at de serverer kaffe for en
Det er to meget forskellige tilgange til innovation, som mødes. ”En af fordelene ved Biologi-garagen er, at der er en større mangfoldighed af deltagere og ideer. Man får noget input, der er helt anderledes end det, vores egne in-house ingeniører ville finde på”, siger Gernot Abel, og tilføjer:

”Bagsiden er, at det er mindre struktureret og mere uberegneligt. Bio-hackerne arbejder ikke fra 9-16, og det handler høj grad om at være en af netværket”.

Novozymes forstod hurtigt, at de ikke bare kunne komme med en stor pose penge. Hvis man skal have noget reelt ud af kontakten er man nødt til at engagere sig:

”Man skal ikke forvente at de serverer kaffe for en”, siger Gernot Abel: ”Man skal selv være en aktiv del af det. Det var vigtig, at vi ikke bare kom og kiggede og tog det med hjem, vi syntes var interessant.

Alle resultater er åbne
En anden væsentlig forskel fra Novozymes normale udviklingsarbedje er, at resultaterne fra Biologi-garagen er open source og ligger frit fremme på hjemmesiden.

”Vi er der ikke for at gafle patenter. Vi er der for at blive bedre til at samarbejde med andre, og for at få adgang til andre måder at tænke på. Vi ville kun være glade, hvis en af hackerne brugte resultatet til at  lave et startup. Så ville udstyret komme på markedet hurtigere. Det er ikke et af Novozymes kerneprodukter at lave måleudstyr, men det er en fordel både for os og vores kunder, at der bliver udviklet bedre og billigere grej”, siger Gernot Abel.

Tekst: Peter Hesseldahl
Artiklen blev bragt i Ugebrevet Mandag Morgen den 7. sept. 2015